Home / Att samla på plastleksaker

 

Leksakssamlare har troligen funnits lika länge som det har funnits samlare över huvud taget. Framför allt förknippar man kanske leksakssamlare med samlare av järnvägsmodeller från Märklin och liknande märken, men det finns även de som samlar leksaker i plast, för det mesta tillverkade under de senaste 35 åren.

Star Wars

Star Wars och allt som hör därtill har en speciell plats i många 70- och 80-talisters hjärtan. Därför är det inte konstigt att det vuxit upp en marknad för Star Wars-leksaker, framför allt de som har koppling till de första tre filmerna, och som kom ut på marknaden i samband med att filmerna gick på bio. Det finns en hel del skrivet på nätet om att samla på Star Wars-leksaker, bl.a. på sajten Swedish Star Wars Collectors (www.samlastarwars.se).

Lego

Lego är en populär leksak även bland vuxna, så det är inte särskilt konstigt att det finns samlare även av de danska plastklossarna. Dessutom tillverkar lego många byggsatser på licens, och kan därför använda teman från populära filmer. Det finns Batman-lego, Harry Potter-lego, och naturligtvis Star Wars-lego. På huvudkontoret i Billund har man också insett att köpstarka 70-talister gärna betalar stora summor för Star Wars-leksaker. Därför har man lanserat Ultimate Collector’s Series, bestående av 26 modeller, varav 25 med Star Wars-tema, som samtliga består av 1000-tals bitar, tar tid att bygga och kostar en hel del.

Men Lego är ju Lego även utan Star Wars, och det finns de som samlar även på andra set. Det finns en sajt på nätet, brickpicker.com, helt inriktad på investeringar i Lego. Där kan man lära sig vad man behöver för att kunna sälja lego-askar framgångsrikt på Ebay, läsa spekulationer kring när det verkligen kommer att löna sig att sälja Lego Technic, och mycket, mycket annat. Skillnaden mellan att investera i Lego, och att investera i aktier, är inte särskilt stor för de entusiaster som driver denna sajt.