Home / Farliga kemikalier i plastleksaker

 

Det är nog få barn som inte har en plastleksak eller två. Men plastleksaker kan faktiskt innehålla farliga kemikalier som är hormonrubbande och som påverkar barnens utveckling. Detta måste man vara lite på vakt för som förälder.

496839-autopark

Här kan man läsa om att många småbarnsföräldrar är omedvetna om de farliga kemikalier som plastleksaker innehåller. För att plastleksaker ska kunna böjas måste de ha dessa kemikalier i sig och om barn får i sig de farliga kemikalierna kan deras utveckling påverkas. De innehåller nämligen hormonstörande ämnen som kan rubba viktiga ämnen i kroppen, som i sin tur leder till att barnens pubertet påverkas. Föräldrar försvarar sin omedvetenhet med att det inte är lätt att ta reda på information om detta. Man kan inte läsa någonstans vilka leksaker som är bra och inte utan man måste göra en noggrann undersökning, vilket alla inte har tid eller kunskap till.

Köp trä istället

För att undvika att barnen får i sig farliga kemikalier kan det vara smart att helt enkelt skippa plastleksakerna. Många köper plastleksaker för att de ofta är billigare än exempelvis träleksaker men man kan faktiskt hitta rabatt för lekmer.se och andra leksaksbutiker som gör att man kan shoppa billiga och bra leksaker på nätet. Sedan kan man även se träleksaker som en investering eftersom de ofta håller mycket längre än vad plastleksaker gör.

Blir allt bättre

Bara för att det finns risk för att leksaker innehåller farliga kemikalier, behöver man inte gå runt och vara ständigt orolig för det här som förälder. DN skriver att tillverkarna blivit bättre på att använda sig av mindre kemikalier och att det förhoppningsvis inte ska finnas någon risk med plastleksaker i framtiden. Det finns regler och lagar som gäller detta, och fler och fler företag inser att de måste följa dessa.