Home / Ikoner i plast

 

Plast är ett relativt nytt material, som länge betraktades med misstänksamhet av många inom design- och möbelbranschen. Men trots, eller kanske rent av tack vare, detta har många av 1900-talets största designers valt att arbeta med olika plastmaterial. Det finns designikoner i det material som mer än något annat definierade 1900-talet. 

DSW Plastic Chair

Amerikanen Charles Eames och hans fru Alexandra, vanligen kallad Ray, skapade tillsammans ett stort antal möbler som idag ingår i 1900-talsdesignens kanon. En av dessa möbler är DSW Plastic, där de tre bokstäverna ska utläsas som Dining Side-chair Wood-base. Denna stol, med sits i ABS-plast och ben i lönnträ och metall, började tillverkas 1948, och blev snabbt en favorit i efterkrigstidens designintresserade hem.

Ericofonen

Ericofonen är mest känd under sitt smeknamn ”Kobran”. Modellen lanserades 1956 och tillverkades ända fram till 1982. Det låg dock många år av arbete bakom modellen. LM Ericcson började 1940, i samarbete med formgivaren Ralph Lysell, att ta fram prototyper för en telefon i ett stycke. Sin slutgiltiga form fick dock Ericofonen först på 50-talet, av ingenjören och industridesignern Gösta Thames. Det fullständiga namnet på den modell som lanserades under Thames’ ledning var Ericofon DBJ 500. En egenhet med modellen var att den inte hade någon ringklocka, och därför inte gav ifrån sig någon signal. Den var helt enkelt tänkt att anslutas till en linje där det redan fanns en telefon med ringklocka, eller så fick man komplettera med en klocka som kopplades till telefonen.

iMac G3

Idag är Apple ett företag som sedan länge förknippas med design i toppklass, och man kan tro att det alltid har varit så. Men faktum är att det finns en början på denna period, och den går att spåra tillbaka till 15 augusti 1998. Då lanserades den första modellen av iMac, Apples stationära dator med integrerad skärm. Vid denna tid var alla datorer gråvita eller möjligen svarta, och definierades formmässigt av sina skarpa kanter. iMac var något helt nytt: en bullig bordsdator i vitt med detaljer i färgad plast. Det fanns flera olika färger att välja bland, och datorn inspirerade imitatörer inom många olika fält, långt bortom IT-världen.