Home / Matlådor av plast farliga?

 

Är matlådor och köksredskap i plast säkra att använda? Undersökningar visar att de flesta plastprodukter som kommer i kontakt med livsmedel inte innehåller farliga kemikalier. Men man kan aldrig vara helt säker.

10670690--

Något som det varnats om ett tag är leksaker av plast. Leksakerna som är gjorda av plast kan nämligen innehålla hormonrubbande ämnen som är direkt skadliga för barnen som leker med leksakerna. Tidigare har man inte vetat om att det faktiskt är farligt med plastleksaker och därför har man sålt stora mängder av dessa typer av leksaker. Men nu vet man alltså att det inte är speciellt bra och man försöker sälja mindre och mindre sådana typer av giftiga leksaker. Samma sak gäller när det kommer till andra saker i plast, som exempelvis matlådor och köksverktyg. Man har inte tidigare tänkt på att de skulle kunna vara farliga, men nu har man fått upp ögonen för detta.

Innehåller inte vanligaste kemikalierna

I Göteborgs-Posten kan man läsa att Miljöförvaltningarna i de större städerna har undersökt halterna av kemikalier i de varor av plast som kommer i kontakt med livsmedel. I undersökningen har man fått ett positivt resultat. Varorna som analyserades innehöll nämligen inte de kemikalier som man testade. Med det sagt vet man dock inte att varorna inte innehåller några kemikalier alls eftersom man inte har kunnat testa alla möjliga kemikalier som finns. Man tycker fortfarande att resultatet är positivt eftersom de allra vanligaste kemikalierna, som finns i många plastprodukter, inte förkom i dessa.

Aldrig helt säker

För att försäkra sig som konsument om att de varor man köper inte innehåller farliga kemikalier kan man läsa alla tester som detta. Man kan också ställa frågor i butiken. Då har man faktiskt rätt att inom 45 dagar få svar om varan innehåller ett farligt ämne eller inte och butikerna brukar vara snabbare än så med att svara. Om man dock vill vara helt hundra på att inte få i sig några farliga kemikalier måste man nog undvika att köpa plast överhuvudtaget. Man kan exempelvis byta ut sin matlåda i plast mot en som är i glas. Alternativt kan man undvika att värma matlådan i plast eftersom den då utsöndrar kemikalierna i maten.