Home / Plast eller inte plast?

 

I dag skriver vi om plast och dess motståndare, som är allt från britter, svenska vanliga familjer och världens alla tysta fiskar som kämpar i haven. Vad ska man för övrigt tänka på om man vill plastbanta sitt hem?

 

James Bond vinjettI LT kan vi läsa om en familj som plastbantat ganska rejält. Det kanske ibland kan vara dyrt att köpa prylar i material som inte alls har plast i sig, till exempel om man renoverar om möblerar om. Det kan man ta ett lån för att klara av, freedomfinance.se hjälper dig låna pengar.

Men vad gör egentligen familjen med de dem inte vill ha? Slänger och skänker bort visar det sig. Vad finns det då för alternativ till plast? Jo, följande:

  • Ersätta matlådor i plast med glas
  • Teflonpannor ersattes med gjutjärn
  • Köksredskap i plast ersattes med trä
  • Skärbrädor ersattes med dito i trä/porslin
  • Naturgummi
  • Skinn impregnerat med vax

Det hela började med att familjen läste en rapport från Svenska Naturskyddsföreningen, där ämnet var hormonstörande plastämnen som barn utsätts för i vardagen och hur detta påverkar dem. Först ersatta familjen all plast som var i direkt kontakt med mat, kläder och leksaker var svårare. Lego och barbien kunde de inte ha hjärta att slänga iväg, eftersom barnen tycker så mycket om dessa. Sedan ett och ett halvt år tillbaka håller dock familjen i stort på att ersätta allt som kan tänkas innehålla farliga och tveksamma material, främst plasthandkontroll som läcker ut farliga ämnen. Ämnen som är farliga är bland andra ftalater, bromerade flamskyddsmedel, bisfenol A och bly, och detta finns i stort sett det mesta vi har i våra hus, konstigt nog. I leksaker, elektronik, kläder, möbler, förpackningar runt mat och i alla kökslådor finner di dessa små luriga ämnen, något som gör detoxen eller bantningen oöverskådlig och svår. Men det är kanske bättre att glädjas åt de saker som man faktiskt ersatt i stället för att gräma sig över allt det som man ännu inte hunnit byta ut.

I en ganska tragisk nyhet i Dagens Nyheter kan vi läsa att det om 35 år kanske finns mer plast i haven än fisk. Om spridningen av plast fortsätter i samma takt kommer plasten i vikt mätt, ta över fiskens överläge i haven. Många vill sluta köpa och använda sig av plast, men hur ska man egentligen göra för att detoxa plast i sitt vardagsliv? I skrivande stund är det endast 14 procent av alla plastförpackningar som återvinns och minst åtta miljoner ton plast hamnar varje år i våra hav. Detta motsvarar enligt artikel, en sopbilslast med plast varje minut.

Plastpåsarna blir dyrare i England

I Dagens Industri kan vi läsa om hur fler och fler brittiska shoppar, slopar plastpåsar när de handlar, det efter att priset medvetet höjts för att få ner försäljningen. Det är en avgift på fem pence som införts, och som butiker i England nu använder sig av. Butikskedjan Tesco, som är väldigt stor i Storbritannien har sedan avgiften kom till, minskat försäljningen av plastpåsar med nära 80 procent. Förra året gav cirka 7,6 miljarder plastpåsar ut i bara England, det blir cirka 140 stycken per person och 61.000 ton totalt sett. Även Skottland, Wales och Nordirland har sedan tidigare denna avgift på plastpåsar införd, med framgång.